19:00

Larvs FK

Referat: Vedums AIS - Larvs FK

Skön revanch mot Larv!

Efter vårens oerhört svaga VAIS insats på Hedensborg i Larv där vi vi stryk med 2-0 fanns det en stor revanchlystnad i truppen. I den matchen spelade Larv en väldigt okomplicerad fotboll med idel långa bollar och ett lågt försvarsspel, men i fredagens match bjöd laget upp på ett annat sätt.

Matchinledningen var relativt trevande från båda lagen och det var svårt att hitta ett spelförande lag. VAIS började så smått ta över efter knappt 15 min spel och ganska omgående kom också ledningsmålet. Efter ett mycket snyggt anfall smög Fredrik Möller in i mitten från sin vänsterkant och blev frispelad. Ensam med Larv-målvakten gjorde han inget misstag och visade än en gång att han kanske är vår bästa avslutare när han kallt placerade in 1-0 i borte burgaveln.

Efter målet följde en 20 min period där vi var helt överlägsna Larv. Vi vann oerhört mycket boll på mittplan och kunde gång på gång sätta upp bollen på våra forwards. Inte minst Henrik Krook vann oerhört mycket boll mot sina forna lagkamrater och Larvs mittbackar misslyckades flera gånger med att sätta press på våra forwards. Dessutom lyckades vi oerhört bra med att komma runt på kanterna, något som saknats i flertalet av vårsäsongens matcher. Vår högersida med Peter Wallin och Daniel Josefsson firade stora triumfer mot stillastående Larv försvarare och Fredrik Möller kom också förbi sin försvarare gång på gång. När vi får spelet att stämma på det här sättet kan vi också fylla på med vårt innermittfält och få med mycket folk in i boxen.

Positivt var också att vi ytterligare en gång fick utdelning på det fina spelet när Daniel Josefsson kunde trycka in 2-0 från straffområdesgränsen. Också det här målet var följden av ett fint anfall på vänstersidan. Vi hade under den här perioden ytterligare några riktigt heta chanser att utöka till 3-0 men istället kom Larvs reducering helt oväntat och psykologiskt jobbigt mitt i VAIS pressen. En Larvspelare slog på ett skott från 30m som touchade en VAIS spelare ytterst lite, men det räckte för att bollen skulle få en förädisk bana och ställa Håkan Göransson i VAIS målet.

Efter reduceringen fick Larv ny energi och resten av halvleken var helt jämn. Den andra halvleken fortsatte där den första startade, med jämnt spel. Vi kom aldrig upp i samma nivå som i mitten av den första halvleken och det räcker för att Larv ska skaka om oss ordentligt. Daniel Josefsson, Johan Otterborg och Tommy Jonsson utgick med kramp och andra krämpor ganska tidigt i den andra halvleken, men trots detta stod vi upp mycket bra. Inhopparen Henrik "Kulla" Andersson skapade tre högoktaniga chanser med sin snabbhet, men inget av dem resulterade. Dessutom hade vi i matchen fem bra möjligheter på fasta situationer där undertecknad (som vanligt!) i sedvanlig stil ofta når högst, men har förfärligt svårt att trycka in bollen......skärpning att vänta i höst!?

Matchen höll på att få samma tragiska slut som mot Valtorp där vi inte heller lyckades avgöra trots bra möjligheter. Larv fick också en riktigt bra kvitteringschans, men nicken strök bara halvmetern utanför Håkans högra stolpe. Tycker ändå att vi lyckades behälla lugnet hela vägen och segern var sedan aldrig hotad.

Totalt sett tycker jag att vi vinner rättvist, inte minst med den första halvleken i minne. En stor eloge till Larv som stod upp bra hela matchen och dessutom visade prov på ett bättre passningsspel än senast. Laget är betydligt bättre tränade i år och kommer säkert att ställa till problem för flera av topplagen under hösten - ingen vore i alla fall gladare än jag!

Många i VAIS förtjänar beröm för den första halvleken, men i den andra kommer vi som sagt inte upp till vår bästa nivå. Just det här tror jag kommer att vara avgörande för hur länge vi ska hänga med i den yttersta toppen. Vi har en hög lägstanivå, men tillfällena när vi når vår högsta nivå behöver bli längre och ske oftare. Förhoppningsvis kommer det här av sig självt i takt med att vi nu är skadefria sånär som på Martin Kempe. I den här matchen visade det sig inte minst när vi tvingas göra tre byten i kort följd utan att tappa nämnvärt i slagkraft. Kulla börjar närma sig samma form som han hade i vårens 5-6 första matcher och dessutom var det kul att se Tobias Åkessons pigga inhopp. Trots hård uppvaktning från både Fredrik Ehn och Jesper Johansson lyckades "Åke" vid flera tillfällen suga in bollen och ge fyrtornen en ordentlig kamp. Förhoppningsvis kommer han upp i samma nivå som under förra hösten när han bar U-laget på sina axlar.

Nu går vi på välförtjänt sommarvila efter en mycket lyckosam vår. Väldigt många tuffa matcher återstår under hösten och det gäller att förbereda sig på bästa sätt om man vill vara med och kriga hela vägen. Tiden tycker jag talar för oss då vi trots en mängd skador och sjukdomar lyckats ta så här många poäng. Vi har spelat utan Martin Kempe och Fredrik Möller under stora delar av vårsäsongen, men ändå är vi väldigt svårslagna.